ЯК ПРАВИЛЬНО ПІДГОТУВАТИ БАЙК ДО ЧЕРГОВОГО СЕЗОНУ?

На жаль, для нашої країни їзда на велосипеді - це задоволення сезонне, тому з настанням холодів двоколісний друг йде на консервацію і чекає потепління.

Підготовка байка до чергового сезону процес досить нескладний і необхідний. Важливо відзначити, що чим ретельніше ви підійшли до питання консервації, тим менше клопоту вам належить в майбутньому.

Підготовка велосипеда до сезону

Якщо велосипед після сезону був ретельно вимитий, з шин видалено повітря, а троси перемикачів і гальм розслаблені, значить, роботи вам належить зовсім небагато. Байки, які зберігалися без спеціального чохла, для початку потрібно протерти сухою чистою ганчіркою для того щоб накопичилася за зиму пил не потрапила в механіку.

Наступний важливий етап - це перевірка стану болтів і їх затягування. Уважно перевірте і затягніть кріплення гальм, підсідельного штиря, екцентріков на колесах і болтів виносу.

Далі переходимо до налаштування гальм. Так як дана складова байка безпосередньо відповідає за вашу безпеку, підійдіть до цього процесу з усією серйозністю. Якщо педалі були зняті на зиму, одягаємо їх назад і ретельно затягуємо, перевіряємо в якому стані знаходяться гальмівні колодки, підстроюємо гальма.

Потім за допомогою насоса накачуємо колеса і манометром перевіряємо рівень атмосферного тиску в шинах.

Перевіряємо рівень атмосферного тиску в велосипедних шинах

Якщо ваш байк зберігався в належних умовах, то процес його підготовки до нового сезону не займе багато часу і сил. Все набагато складніше в тому випадку, коли велосипед не помили після сезону і кинули зимувати в неналежному місці. Ось тоді доведеться попітніти. Для початку ретельно вимийте велосипед від бруду і пилу за допомогою спеціальних миючих засобів. Якщо таких під рукою немає, скористайтеся звичайним миючим засобом для посуду. Мити байк потрібно дуже акуратно, щоб вода не потрапила в механіку.

У тому випадку, коли велосипед не підготували до сезону, в ньому обов'язково сильно твердне мастило, яку необхідно відмити за допомогою бензину або гасу. Зверніть особливу увагу на такі комплектуючі, як:

  • перемикачі швидкостей
  • касети
  • Гальмівна система

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗМАСТИТИ ВЕЛОСИПЕД?

Заключний і дуже важливий етап підготовки байка до нового сезону - це змазування окремих його механізмів. Дану процедуру рекомендується проводити після кожної зими, навіть якщо велосипед зберігався в належних умовах. Зробити це можна в будь-якому спеціалізованому центрі з обслуговування велотехніки або своїми силами.

Якщо ви вирішили змастити байк самостійно, в першу чергу необхідно придбати спеціальний засіб. Краще зупинити свій вибір на рідких змащеннях або аерозолях.

змащуємо велосипед

ЯКІ МЕХАНІЗМИ ВЕЛОСИПЕДА ПОТРЕБУЮТЬ МАСТИЛІ?

Приступаючи до процесу мастила, ви повинні приділити увагу наступним комплектуючих байка:

  1. Вилка - найкраще використовувати густі масла.
  2. Каретка - зазвичай змащується густим мастилом. Виняток становлять гоночні байки. Тут краще використовувати кошти рідкої консистенції.
  3. Задня втулка - регулярно заливайте в механізм втулки по кілька крапель рідкого масла.
  4. Перемикачі - необхідно змащувати виключно рідкими видами масел з регулярністю один раз в тиждень.
  5. Перемикачі передач і гальмівної системи - змащуйте декількома краплями рідкого масла і аерозолю вхідні і вихідні отвори тросів.
  6. Ланцюг - використовуйте для змащування рідке масло синтетичної природи. Обробляти необхідно не внутрішню поверхню, а зовнішні сторони ланок.
  7. Педалі - знімаються з байка і ретельно протираються ганчіркою, змоченою в гасі. Потім обробляються рідкими маслами.

По завершенню вищевказаних робіт протріть байк чистою ганчіркою і видаліть надлишки масел. Потім відполіруйте раму, використовуючи спеціальний поліроль. Якщо велосипед тільки пройшов процес мастила, не потрібно відразу виїжджати на значні відстані. Для початку оціните роботу байка, прощелкала швидкості, перевірте гальма і вже після цього сміливо вирушайте в дорогу! Всі необхідні аксесуари ви можете знайти в розділі " Велосмазкі і очисники ".


817 24.05.2020
0
Хочете, ми вас проконсультуємо?